Sana

Sinusoidni lim

Moderni poslovni i stambeni objekti zahtjevaju fasade koje se odlikuju visokom estetikom, funkcionalnošću, sukladnošću sa modernom stolarijom, brzom i ekonomičnom ugradnjom.

Proizvod kojeg odlikuju navedene osobine je upravo sinusno profilirani lim.

ce mark

U saradnji sa našim arhitektonskim i statičkim biroom pažljivo smo odabrali pravilan sinusoidni profil najviše estetike i velike statičke nosivosti koji fasadi daje najbolje karakteristike.

Sinusoidni lim proizvodimo na automatskoj numerički upravljanoj liniji što jamči kvalitetan proizvod i visoki kapacitet proizvodnje bez mogućnosti greške.

Pokrivna širina sinusoidnog lima iznosi 1000 mm, profil posjeduje sigurnosni žlijeb i sigurnosni utor na posljednjem segmentu koji se preklapa, što jamči i kapilarnu vodonepropusnost.

Otporan na sve vremenske uvjete.

  • lim kisa
  • lim toplina
  • lim snijeg
  • lim vjetar

Sana

Sinusoidni lim

Montaža je jednostavna i brza, uglavnom se ploče polažu horizontalno, na drvenu ili metalnu podkonstrukciju u jednoslojnoj ili „sendvič“ varijanti. Posebno želimo istaći „sendvič“ varijantu zida. Zid se sastoji od limenih „C“ kaseta koje se popunjavaju mineralnom vunom, a potom se oblažu parapropusnom folijom.

Zatim se okomito na rasteru od cca 150 cm ugrađuju limeni Ω odstojnici koji obezbjeđuju ventiliranje fasade. Na Ω odstojnike ugrađuje se završni sinusoidni lim. Ovakav zid je samonosiv na rasteru do cca 4,00 metra odlično je termoizoliran mineralnom vunom klase gorivosti A1, zračno ventiliran, estetski odličan i sa vanjske i sa unutrašnje strane.

Gradnja je veoma brza i ekonomična, jeftinija od gotovih panela a u slučaju eventualnih oštećenja u toku eksploatacije jednostavnija je zamjena oštećenog dijela fasade.

Spojni materijal odabiremo u zavisnosti od tipa podkonstrukcije na koju montiramo „Sanu“. U slučaju drvene podkonstrukcije koriste se samobušeći vijci 4,8×38 mm, a u slučaju metalne podkonstrukcije koriste se nitne 4×10 mm ili samobušeći vijci 4,8×38 mm sa navojem za metal.

Zid se sastoji od limenih „C“ kaseta koje se popunjavaju mineralnom vunom, a potom se oblažu parapropusnom folijom. Zatim se okomito na rasteru od cca 150 cm ugrađuju limeni Ω odstojnici koji obezbjeđuju ventiliranje fasade.

Na Ω odstojnike ugrađuje se završni sinusoidni lim. Ovakav zid je samonosiv na rasteru do cca 4,00 metra odlično je termoizoliran mineralnom vunom klase gorivosti A1, zračno ventiliran, estetski odličan i sa vanjske i sa unutrašnje strane.

Gradnja je veoma brza i ekonomična, jeftinija od gotovih panela a u slučaju eventualnih oštećenja u toku eksploatacije jednostavnija je zamjena oštećenog dijela fasade.